GÖRMEK VE FARK ETMEK




Adam demiş ki


Böyle yalnızlık anlarında, idealleştirmenin ve romantik aşırılığın tehlikelerinin farkında olmadan düşler kurar yalnız erkekler;

Trende karşısındaki kadına âşık olur, öbür istasyona varmadan kendini onunla evlenmiş, bir mutfakta makarna yerken ya da pazar akşamları başını omzuna yaslarken görüverir, bu dünyada yaşadığını ve artık bir yere ait olduğunu şükran duyguları içinde hissederler.

İşte böyle anlar yalnız erkeklerin hayatlarının simgesidir ve trende, öğle arası sandviç kuyruklarında, havaalanındaki kalabalıklar arasında dışarıya hiç belli etmeden böyle anlar yaşarlar. Acınası bir halleri vardır tabii ki ama çiftlerin oluşması için bu anlar hayati önem taşır. Kadınlar, yalnız erkeklere, böyle hayallere kapıldıkları için minnettar olmalılar; çünkü bu hayaller, gelecekteki sadakatin ve kendini yok sayma becerisinin temelini oluşturur.


Hey mösyö, minnettarız lakin aynısı biz kadınlar için de geçerli. Kadındaki bir anlık, evim, yuvam, çocuğum olsun dürtüsünün baskınlığı (tek bir an) olmayaydı sizin düşler bi' b.ka yaramazdı. ( Buraya bir gülücük işareti, ifadeyi yumuşatmak için)
görmek ve farketmek ile ilgili görsel sonucu 
Şaka bir yana mösyönün şu uyarısını ciddiye almalıyız kadınlar olarak: Kadınlar, romantizmde çok başarılı, büyüleyici erkeklere kuşkuyla yaklaşmaları gerektiğini de öğrenmeliler... (buraya da gülücük işareti, göz kırpan cinsinden )

Dostlar ve Romalılar,

Adamın burjuva kelimesi hakkında yazdıklarına da değinmek isterim. Hoşuma gitti:

On dokuzuncu yy.'ın başında ortaya çıkan romantik akımdan bu yana, burjuva kelimesi, birçok insan için kayda değer bir hakarettir. ... Batılıların hayal güçlerine hâlâ egemen olan romantik dönemin değerlerine göre burjuva olmak, para, güvenlik, gelenek, temizlik, aile, sorumluluk, iffet ve (belki de) açık havada yürüyüş yapmak gibi konularda, başkalarının çoktan değiştirdiği düşüncelere, saplantılı bir biçimde bağlı olmak anlamına gelir.

Doğduğu kent olan Zürih'i seven ve onu sıkıcı olamakal nitelendirenlere karşı burjuva bir kent olduğunu söyleyip savunmaya girişiyor yazar: Yollarda kimse nereden geldiği belli olmayan bir merminin kurbanı olmuyordu kimse, caddelere sessizllik hakimdi, her şey düzenli ve temizdi.

Londra ile karşılaştırır: 

(Arkası sonra, gece gece yoruldum:p)

2 yorum:

  1. Güzel tespitler şahsen üzerime aldım ben :) bir kitap önerisi olduğunu sonlara doğru çakozladım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç güzel tespiti daha var, onları da yazayım :)

      Bu çift olma şeysi zaten hep bir anlık kararlar, sonrasında eli mahkum kabulleniyorsun galiba:ppp

      Sil

Ölümü görün yazın bir şeyler, üşenmeyin.
E, üşenmeyin dedik ya:)